South Beach

La dieta South Beach és una estratègia per reduir el nivell de colesterol i el perill de patir malalties cardiovasculars, a més a més de perdre pes, creada pel doctor cardiòleg nord-americà Arthur Agatston els anys 90. Aquesta dieta consisteix en tres fases de reestricció d'aliments, la primera de les quals es diu que garantitza l'èxit, i està basada en la Taula Índex Glucèmic. En conseqüència, la dieta de South Beach s'ha convertirt en un auxiliar pel control de la diabetes i es diu que és un mètode segur per reduir el pes ràpidament. Es va popularitzar molt al 2003 a través d'un llibre i es va convertir en un best seller com a dieta per aprimar. Els seus seguidors asseguren aprimar-se entre 4 i 6 quilos les dues primeres setmanes.
 

Les tres fases

La dieta de South Beach consisteix en tres fases que es distingeixen pel nivell de reestriccions d'aliments.
  • 1a FASE: En la primera fase, que consta de dues setmanes, es reestringeix severament el consum d'hidrats de carboni simples (sucre, cereals i begudes alcohòliques). S'han de realitzar entre 5 i 6 àpats al dia que incloguin carn, vegetals, fruits secs, làctics i derivats.
  • 2a FASE: La segona fase de la dieta permet la incorporació moderada i gradual d'hidrats de carboni. No hi ha quantitats fixades.
  • 3a FASE: La tercera fase permet una dieta gairebé sense reestriccions i està pensada per a tota la vida. Si el nivell de pes i/o colesterol augmenta, s'ha de tornar a la fase anterior.
Un atractiu de la dieta és que el menjar no ha d'estar pesat ni calculat, ja que Agatston suggereix que la reestricció i els límits dels aliments es calculin en funció de l'estat d'ànim i de la sacietat que els aliments produeixin.

Taula Índex Glucèmic

La Taula Índex Glucèmic és un terme utilitzat en nutrició des dels anys 80 en el que es calcula la velocitat en la que els carbohidrats dels aliments que es consumeixen es transformen en glucosa i entren al corrent sanguini. La teoria que soporta és que quan més alt és l'IG (l'Índex Glucèmic), més ràpidament entra al corrent sanguini i per tant, més afecta a l'organisme, que ha de produir insulina, procesar els aliments a gran velocitat i perdre minerals per controlar l'acidesa. Cada aliment té un valor d'IG entre el 0 i el 100. Es considera que quan més alt és el nombre IG d'un aliment, més perjudicial és. Es creu que les dietes altes en IG estan directament vinculades amb la diabetes de tipus 2. Els aliments amb baix IG promouen la sensació de sacietat i minimitzen la producció d'insulina. També es creu que ajuden a evitar l'efecte "rebot" després d'una dieta per baixar de pes i que ajuden a l'organisme a reduir la resistència a la insulina.

 

Aliment Índex Glucèmic Carga Glucèmica
Arròs blanc 69 36
Arròs integral 50 16
Civada 55 13
Cervesa 66 5
Xocolata 23 6
Coca-cola 63 16
Cous-cous 65 9
Dàtil 42 18
Fructosa 11 1
Hamburguesa 66 17
Llet 31 4
Llet d'arròs 79 17
Poma 39 6
Meló 72 4
Taronja 40 6
Mel 61 12
Pinya 59 7
Plàtan 65 16
Remolatxa 64 5
Patata 82 21
Nèctar d'atzavara 11 1
Pa blanc 75 10
Pa integral 71 9
Espaguetis 42 20
Iogurt 19 3
Nou de l'Índia 25 9
Crispetes 65 7
Papaia 56 5
Truita d'ou 52 12